Rentemiddeling

Op dit moment staat de hypotheekrente historisch laag en kan een tussentijdse renteaanpassing voor u interessant zijn. 

Sommige hypotheekverstrekkers bieden hun cliënten de mogelijkheid tot “Tussentijdse Rente Aanpassing  door Middeling” de zogeheten TRAM methode. Met name de ING Bank biedt deze mogelijkheid al jaren aan. Onder druk van de AFM en de media bieden steeds meer banken deze mogelijkheid. Onder andere  ABN Amro en Florius zullen medio dit jaar hun cliënten ook deze mogelijkheid bieden.

Wat is rentemiddeling eigenlijk?

Stel u heeft 8 jaar geleden de hypotheekrente voor 10 jaar vast gezet tegen 5%. ( u moet  u eigenlijk nog 2 jaar de hogere rente betalen)  en dat  de huidige 10 jaars rente 3% is,  zou het interessant kunnen zijn om de hypotheekrente tussentijds aan te passen. Echter…. wordt u in dat geval meestal geconfronteerd met een zogeheten “boeterente” i.v.m. vervroegde aflossing.  De bank heeft indertijd dit geld tegen een hoger tarief moeten lenen en op het moment dat zij dit geld terugkrijgen kunnen zij dit niet meer tegen dezelfde rente uitzetten. Deze boeterente moet altijd vooraf aan de geldverstrekker worden voldaan alvorens men de rente wil aanpassen naar het lagere tarief. Dit kan, afhankelijk van de resterende looptijd, aardig in de papieren lopen. Als u niet over de financiële middelen beschikt is rentemiddeling wellicht een gunstige optie. De bank rekent, na rekening te hebben gehouden met het bedrag dat u boetevrij mag aflossen, (meestal 10% van de hoofdsom) wat de te betalen boeterente is en berekent deze kosten door in het nieuwe lagere rentepercentage., Hierdoor daalt de rente bijvoorbeeld van 5% naar 3,5%. Dit resulteert direct in een lagere maandlast en er zijn geen eigen middelen nodig. Natuurlijk kunt u ook besluiten om de, overigens aftrekbare boeterente, te betalen en direct te profiteren van het lagere rentetarief.

Als u wilt weten of een tussentijdse rente-aanpassing of rentemiddeling u voordeel kan bieden, bel of mail mij dan gerust.

Piet van der Heide

Wilgenroos 38, 1441 VD, Purmerend

tel.: 0299-471976

info@hypotheekaanhuis.nl